Ruim 60% van de stedelingen vindt dat gemeenten meer moeten doen om de CO2 uitstoot te verminderen als gevolg van het autoverkeer. Ook willen zij minder auto’s in de straat. Autodelen kan daarbij een goede oplossing zijn. Bijna 4 op de 10 Nederlanders overweegt gebruik te maken van een deelauto als deze beschikbaar is op loopafstand en goedkoper is dan het rijden in een eigen auto. De verminderde impact op het milieu wordt daarbij gezien als belangrijkste positieve effect. Dat blijkt uit het online ‘Behoefteonderzoek deelauto’ dat in opdracht van Natuur & Milieu en MyWheels is uitgevoerd door Markteffect.
Gemeenten zouden volgens de meeste respondenten het gebruik van deelauto’s het beste kunnen stimuleren door het gebruik van deelauto’s goedkoper te maken en het aanbod en de spreiding te verbeteren. Beleidsmaatregelen die zij het meest steunen zijn hogere parkeertarieven, het beperken van parkeervergunningen en het invoeren van zero-emissie zones.
Rob van Tilburg, directeur Programma’s bij Natuur & Milieu: “De lokale politiek is nu aan zet. Bewoners vinden het tijd voor deelmobiliteit. Gemeenten breidt het aanbod van deelmobiliteit uit en maak het goedkoper, verminder het aantal parkeerplaatsen ten gunste van meer groen en voer zones in waar personenauto’s alleen emissievrij mogen rijden. Een autoluwe stad heeft alleen maar voordelen: beter voor de mensen, beter voor het klimaat en het milieu en beter voor de winkels. Voor bewoners valt er tijdens de gemeenteraadsverkiezing op woensdag 16 maart wel degelijk iets te kiezen. Kies voor een partij die oog heeft voor een schone leefomgeving en de hoeveelheid ruimte die auto’s innemen.”
Nederlanders overwegen een deelauto te gebruiken omdat het minder belastend is voor het milieu, beter is voor de luchtkwaliteit en meer ruimte voor groen oplevert. Bijna 60% staat achter het verminderen van parkeerplaatsen ten gunste van groen en deelauto’s. 60% is bereid de auto te laten staan en te reizen met een milieuvriendelijker alternatief als OV en fiets. 1 op de 3 Nederlanders is bereid extra te betalen voor zijn vervoer als het milieuvriendelijker is. Voor 70 % is een elektrische deelauto de ideale deelauto.
Karina Tiekstra, CEO van MyWheels: ”Het onderzoek bevestigt wat wij de afgelopen 2 jaar als trend hebben waargenomen. Door de hogere beschikbaarheid van deelauto’s neemt de bekendheid en interesse toe voor autodelen. Zelfs ten koste van de privéauto. Het lijkt erop dat de dominantie van de (eigen) auto op zijn retour is. De rol van de gemeente om deze trend door te laten zetten is niet te onderschatten. Wij zijn blij met het duidelijke signaal dat wordt afgegeven door de inwoners van Nederland in het onderzoek. Het is tijd om ruimte terug te geven aan de bewoners zonder mobiliteit in te leveren. De deelauto is een prima alternatief, maar kan nog steeds het zetje gebruiken van de gemeenten. “
Respondenten die al eerder gebruik hebben gemaakt van een deelauto noemen vooral de snelheid ten opzichte van openbaar vervoer, de lagere prijs en het gemak als belangrijkste voordelen van een deelauto. 86% van de Nederlanders kent het begrip deelauto’s. Het begrip roept zowel positieve (38%) als negatieve associaties (39%) op. Positief zijn het gemak, milieuvriendelijkheid en aanbieders terwijl prijs, beschikbaarheid en gebruiksongemakken negatieve associaties zijn. Driekwart (76%) geeft aan tenminste één aanbieder van deelauto’s te kennen. Al is het alleen van naam.
Over The Sharing Group
TSG opereert binnen verschillende markten met een focus op tech, energy en mobility. Begonnen vanuit Nederland breidt de organisatie gestaag uit naar de rest van Europa. Altijd en overal vanuit hetzelfde vertrekpunt: meer social impact, minder impact op het milieu. TSG doet dat vanuit verschillende creatieve hubs door heel Nederland, van Rotterdam en Lelystad tot Amsterdam. Check website
Contactgegevens
Kopieer link
https://press.thesharinggroup.com/211741-gemeenten-moeten-meer-doen-om-deelauto-s-te-stimulerenGerelateerde Merken
Gerelateerd nieuws
Deelauto met de meest gereden kilometers staat in Enschede
De MyWheels deelauto met de meest gereden kilometers in 2024 staat in het Binnensingelgebied in Enschede. In een jaar tijd hebben 147 Enschedeërs deze auto gebruikt om gezamenlijk 39704 kilometer t...
Delftse wijk rijdt meeste deelautokilometers van Nederland
De Delftse wijk Schieweg reed in 2024 gemiddeld de meeste kilometers in deelauto’s van MyWheels. Met de twee auto’s die daar gestationeerd zijn werd gedurende het jaar bijna 71.000 kilometer afgele...
Meest gebruikte deelauto van Nederland staat in Breda
In Breda West staat de meest gebruikte deelauto van Nederland, blijkt uit cijfers van MyWheels over 2024. Meer dan de helft van de tijd (57%), was deze auto in gebruik. In Breda staan in totaal 23 ...
Renault Group, MyWheels, We Drive Solar en gemeente Utrecht laten elektrische deelauto's stroom terugleveren om netco...
Renault Group, MyWheels en We Drive Solar kondigen samen met gemeente Utrecht het eerste grootschalige Vehicle-to-Grid (V2G) deelauto project in Europa aan.
MyWheels voorziet TU Delft van elektrisch deelvervoer
Deelauto-aanbieder MyWheels, Ondernemersfonds Delft Campus District en TU Delft slaan de handen ineen om elektrische deelauto’s op het campusterrein aan te bieden.